Corazon Grande  

 

AKTUELLT

Siw Broman

Siw besökte Finland i sommar och hann träffa många vänner och Corazon Grande-faddrar. Nu är hon tillbaka i Bolivia och fortsätter sitt viktiga jobb. (foto: Inge Ekholm)

Sommarfesten 2019

Rekordstor publik för sommarfest för flickorna på Corazón Grande!

Opera och dans, klassiskt piano och dragspel, dignande skärgårdsbord, lotteri och alpackasockor - bland annat det här bjöds publiken på vid årets viktigaste Corazón Grande-evenemang, sommarfesten. Och så fick de drygt 90 gästerna träffa Siw som berättade om hur viktiga faddrarna är för flickorna på Corazón Grande.

Festen ägde rum på Traditionscentrum Kuggom den 7 augusti och Traditionscentrumet visade sig vara en utmärkt festplats och samarbetspart. Föreningen hade stor hjälp med allt det praktiska av kamratförbundets vice ordförande Mia Aitokari och vaktmästare Risto Korjula. Festens eminenta konferencier var föreningens vice ordförande Anneli Sjöholm.

Arno Kantolas “fanfar” ur Bizets opera Carmen inledde festen. Efter ordförande Maria Grandell-Strömgårds välkomstord blev det mera ur Carmen, eller egentligen den östnyländska varianten Klara. Publiken fick njuta av Habanera och kortspelsscenen och smugglarscenen. Programmet uppskattades verkligen av alla eftersom många i publiken förgäves hade försökt få biljetter till föreställningarna i maj. Efter en dansuppvisning med en grupp från Lovisa dansinstitut smakade maten som Juhlapalvelu Fellmanni dukade upp. Vi bjöds på alla möjliga godsaker och många ingredienser hade också donerats från olika håll.

Efter maten intervjuade Mia Aitokari Siw och publiken fick ställa frågor. Vi fick t.ex. veta att det just nu bor 18 flickor i hemmet, att det är socialmyndigheterna som placerar flickorna och att flickorna får en guldkant i vardagen t.ex. genom utfärder. Siw talade också om ekonomin och konstaterade att det fortfarande behövs lite fler faddrar. Alla månader kommer det inte in tillräckligt med fadderbidrag för att täcka de löpande utgifterna, vilket förstås innebär en osäkerhet. Föreningens sommarfester, lotterier, julfester, ljusförsäljning o.s.v. hjälper då till att fylla hålen.

Den här sommarfesten gav förresten ett fint tillskott i kassan. Vi kan skicka strax under 4000 euro vidare till Bolivia! Siw visade också bilder från hemmet och Charlotte Karlsson som varit volontär på Corazón Grande berättade om sin vistelse där och vad den gett henne.

Sen återstod endast lotteridragningen, avslutande musik av Arno Kantola samt ett stort tack till alla. Efter en så här hjärtlig fest med generösa Corazón Grande-vänner kunde deltagarna gå hem med känslan av att vi alla arbetar för en god sak.

Föreningen tackar alla som på olika sätt bidragit till att förverkliga festen:
Kamratförbundet för Kuggomskolan rf, Mia Aitokari, Risto Korjula, Juhlapalvelu Fellmanni, Arno Kantola, Kaj Silfvast, Maria Linde och Operan Klara Ooppera, Lovisa dansinstitut, Charlotta Karlsson, Guy Broman, Lilla Robbes trädgård, Hultgård, Borgå Potatis, Porvoon Kukkapalvelu, Gunda Ingelin, Irmeli Koivula, Gun-Britt Lindholm, Siv-Britt Lindroos, och Kaj Rönnberg.

Till bilderna från festen


Nytt från föreningen

Årsmötet 
Föreningen hade sitt årsmöte den 4 april 2019 och behandlade stadgeenliga ärenden. På mötet valdes Carita Liljendahl in som ny styrelsemedlem. De övriga styrelsemedlemmarna återvaldes och de är  Maria Grandell-Strömgård (ordförande), Anneli Sjöholm (vice ordförande), Elisabet Fält-Grönqvist (medlem) samt Gun-May Cedergren och Camilla Sundqvist (suppleanter). Som kassör utanför styrelsen fortsätter Guy Broman och som fadderkoordinator Gunilla Boxberg-Wide. Tom Wide är ny verksamhetsgranskare medan Ann-Christine Kosonen nu är suppleant. På sitt konstituerande möte valde styrelsen Iris Ritamäki-Johansson till sekreterare.  

Fingo rf 
Föreningen har anslutit sig till Fingo, Finländska utvecklingsföreningar rf (f.d. Kepa). Fingo fungerar som en takorganisation för 300 medlemsorganisationer som jobbar inom utveckling och global uppfostran. Genom att vara med i Fingo kan få värdefulla råd t.ex. i frågor som berör fadderverksamhet.  

Evenemang 
I år kommer vi att satsa på bekanta och populära evenemang. Våren har kommit igång och det är snart dags att förbereda trädgårdssäsongen. När du skaffar blomplantorna via föreningen förenas nytta med nöje. Vi säljer förmånliga och fina växter på Lovisa torg lördagen den 25.5 kl. 10-13 och i Anneli Sjöholms trädgård, Tenngjutaregränd 7 i Lovisa söndagarna 26.5 och 9.6 samt veckoslutet  6-7.7 kl. 10-17.   

I sommar kommer Siw till Finland och då lovar vi igen en fin sommarfest för alla er medlemmar och alla våra vänner! Reservera redan nu onsdagen den 7 augusti för sommarfesten.  

Det är trevligt att ordna olika aktiviteter då många är intresserade och deltar. Styrelsen tar gärna också emot förslag på sådant vi kunde göra för att stöda Corazón Grande. 

Medlemsavgift 

Årsmötet slog fast att medlemsavgiften för 2019 fortsättningsvis är 5 euro. Delvis på grund av den nya lagen är det speciellt viktigt att vårt medlemsregister är uppdaterat. Betala in avgiften på föreningens konto, Corazón Grandes faddrar rf, FI46 1331 3000 1086 56, referens 20161, senast 26.4.  

Vårhälsningar, Styrelsen för Corazón Grandes faddrar rf  
 

Konstlotteriet

Vi har förrättat dragningen i konstlotteriet. Vi gratulerar följande vinnare:
Kristina Burmeister (tavla av Christer Åberg)
Annika Kuusimurto (akvarell av Linnea Ekstrand)
Elisabet Fält-Grönqvist (keramik av Rune Rikberg)
Pepe Kallioinen (glasfat)
Clara Nordman (glasfat)
Ulla Silander (tiffanylampa)
Därtill får följande personer bolivianskt hantverk eller motsvarande produkter: Marianne Andersson, Wilma Päivinen, Ritva Svennas, Kitty Ahlfors, Vera Hansen, Marita Winqvist, Karin Weckman-Rikberg, Maj-Britt Forsten och Rea Broman.

Lotteriet inbringade 2400 euro. Vi tackar alla som deltog!

Lilla jul för alla! Se bilder nedan!

Basarborden dignade av limpor, sylter, lådor och fruktkakor på Corazón Grandes kombinerade julbasar och grötfest den första advent i Lovisa församlingshem. Våra trogna understödare passade på att förse sig av matprodukterna, ljusen och bolivianska vantar och smycken och julstämningen var på topp.

Vid årets julevenemang följde vi samma koncept som ifjol, först basar och sedan fest. Som under många år tidigare hade vi fått ihop ett fint sortiment till försäljning. Lotteriet där huvudvinsten var en fin rökt lokal skinka var också populärt. Den finska församlingen hade ett loppis i bottenvåningen och intäkterna från det tillföll också Corazón Grande.

Vid grötfesten trakterades gästerna med glögg, härliga hembakta pepparkakor och traditionell risgrynsgröt. Men minst lika välgörande som maten var musiken. Arno Kantola hade i år med sig sånggruppen Vi fyra som inledde festen med några juliga låtar från olika tider. Ett uppskattat inslag! Men publiken fick minsann också sjunga. Jan-Erik Slätis ledde allsången på ett medryckande sätt och lockade fram julstämning och gott humör hos alla. Han ledde också en skojig tävling där två lag tävlade om vem som var snabbast med att komma på förnamnet då Janne sa efternamn som Lagerlöf, Lennon och Linné.

Under festen fick vi också höra Siws hälsning från Bolivia läsas upp. Den finns nu inlagd under brev från Siw.

Föreningen vill tacka alla som på olika sätt bidrog till den lyckade basaren och festen, med att sjunga och handla, med att donera produkter och koka och servera. Genom vårt evenemang samlade vi in 2000 euro till barnhemmet. När vi avslutade julfesten med Giv mig ej glans kände alla närvarande nog en glad och hjärtevarm stämning.


Ett brev från Bolivia av Kristina och Per-Olof (februari 2018)

 

SOMMARFESTEN 2019

Fotograferna är: Mia Aitokari, Charlotte Karlsson och Ann-Christine Kosonen.

 

JULFESTEN 2018

Tillbaka

 

Tillbaka

 

svenska
suomeksi
english

Hemmet

Brev från Siw

DONERA eller
BLI FADDER

Corazón
Grandes
Faddrar rf

Aktuellt

Boliviafamiljen,
Norge

Latinamerika.nu

Facebook

Corazon Grande / Det stora Hjärtat / Iso Sydän / The big Heart
© Corazon Grande Casa Basta Fanebust
webdesign & webmaster: Gunzi