Corazon Grande  

 

BREV FRÅN SIW

Här finns Siws brev från 2016-2017. För äldre brev och sammandrag av tidigare brev, se Brev från Siw 2005-2015

Januari 2019

Hej kära Vänner!

Jag hoppas att detta nya år 2019 har börjat bra för er och jag vill önska er god fortsättning på året! Och jag hoppas att vi får ses i sommar!

Vi har en varm sommar här just nu och fast vi är inne i regnperioden har det inte regnat mycket i år ännu.

Det var länge sedan jag skrev till hemsidan - jag har då och då sänt bilder till facebooksidan och berättat vad vi hållit på med.

Det är fortfarande skollov. Den fjärde februari börjar skolorna igen. Flickorna är inskrivna - här i Bolivia skall man varje år skriva in sej fast man fortsätter i samma skola. Skollovet började i början av december och vi firade Marias studentfest då. Det var en fin akt i skolan och så hade vi en speciell lunch på Hemmet. Det var en riktigt trevlig dag! Maria hade nått sitt första mål! Nu försöker hon komma in på universitetet för att studera inredning.

Roberta flyttade från Hemmet för ett år sedan. Hon bor med sin mamma och styvfar. Jag var på hennes studentfest också . Hon har kommit in på universitetet och ska studera socialt arbete. Förra året flyttade Dora och Jhenny också ut. Jhenny bor med sin far som är skoputsare. De studerar fortfarande i gymnasiet. Många av flickorna som kommer till oss har inte studerat tidigare eller åtminstone inte regelbundet på grund av problemen i hemmet så de har ofta en högre ålder när de slutar skolan.

Barnskyddet säger att de bör flytta från oss det året de fyller 18 år. I vissa fall finns det möjlighet till ett undantag. Vår socialarbetare Jhanet gör ett uppföljningsarbete under det första året efter att flickorna flyttat ut. Och hon bör rapportera till barnskyddet hur det går för dem. Men med flera av flickorna fortsätter vi i kontakten och en del kommer ofta på besök. Corazon Grande har ju varit deras hem under flera års tid.

Just nu har vi 17 flickor på Hemmet. Från början hade vi en lista med 24 barn. Det är troligt att vi inom snar framtid får 3 nya flickor. Barnskyddet har sagt att vi just nu har kapacitet för 20 flickor. Mycket beror på dem; vilka flickor som kommer till oss och hur länge de stannar. Det beror också på familjeförhållandena och möjlig adoption. Därför har det gått så att några faddrar inte fått ett ”nytt barn”, men naturligtvis kunde de stöda ett annat barn med andra faddrar! Det enklaste skulle nog vara att man var en kollektiv fadder – att man inte har ett enskilt barn, utan man skulle stöda hela hemmet.

Vi har två nya flickor; Daisy, nio år och Camilla, sex år. Vi har inte ännu kunnat skriva in dem på skolan för barnskyddet har inte ännu gett oss de nödvändiga pappren. För tillfället är flickorna som bor på Corazon Grande: Maria, Jhosi, Marina, Juana, Selina, Jhanet, Julia, Patty, Maria Elena, Florinda, Daine, Eva, Soledad, Laura, Daisy och Camila.

Maria flyttar ut mycket snart till ett studentrum i ett hus som ägs av ett projekt som heter ”Tia”. De jobbar med tonåringarna på barnhemmen och med en del av de ungdomar som flyttat ut. De förbereder dem tillsammans med oss för livet utanför. Vi har också haft tre flickor som bott på Frälsningsarmens studenthem för flickor.

Nytt för i år är att flickorna skall lära sej engelska. För två veckor började studierna. En lärare från ett institut kommer två gånger i veckan två timmar och vi tror absolut att det lönar sej att satsa på detta. Det är ju så viktigt att kunna engelska i dagens värld. Vi skall tro och hoppas att flickorna utnyttjar tillfället de får. Vi har också en grupp flickor som också lär sej att sticka på stickmaskin. Några håller redan på att sticka sina skoltröjor!

Vi är så glada och tacksamma för er faddrar som hjälper oss att hjälpa dessa flickor till en bättre framtid. Tack för att ni tror på vårt arbete! Vi är inte perfekta, men vi gör så gott vi kan! Vi vill ge dem en god uppfostran, lära dem kristna värderingar och vi vill ge dem ”redskap” för framtiden. Vi kan inte ändra på det som varit, men vi kan ge flickorna kärlek och tillit och sedan tar de sina beslut.

Ni får gärna skriva till mej om ni undrar om något!

Utan er faddrar vore detta arbete inte möjligt, ni är guld värda! Jag kan inte tacka nog alla faddrar och privatpersoner som gör olika aktiviteter för att samla in pengar, och lärare och skolelever för ert så värdefulla stöd!

Än en gång god fortsättning på det nya året!

Varma hälsningar; Siw Broman

December 2018

Kära Vänner!

Varma hälsningar från Bolivia och från Corazón Grande till er alla! Jag skulle gärna vara där med er på julfesten. Det är länge sedan jag firat en finsk jul. Men å andra sidan skulle jag inte vilja vara borta från mina flickor på julen.

Jag har varit på semester och när jag kommer hem den 3 december började vi med julförberedelserna. Vi bakade många pepparkakor och några pepparkakshus och dekorerade dem. Huset ska också dekoreras till jul. Söndagen den 16 december firar vi Lucia. Det är Marina som skall få vara Lucia i år. Och vi skall besöka två åldringshem med Lucia och hennes medhjälpare. Och före det skall vi ha öppna dörrars dag då man får komma och bekanta sej med Hemmet. Och så säljer vi lite saker som flickorna eller tanterna gjort.

Flickorna börjar mycket snart sitt sommarlovet och skolorna startar igen i början av februari. Vi har en lärare som lär flickorna sticka på stickmaskin och de skall fortsätta med det under lovet. Maria blir student i år och det är fest i skolan och sedan har vi en liten middag för henne på hemmet. Hon skall flytta till Frälsningsarméns studenthem i centrum av Cochabamba och hon vill börja studera inredning på universitetet. Vi har en ny flicka som heter Daysi och hon är åtta år. Dessutom har vi haft några tonårsflickor som varit tillfälligt hos oss. Vi har fyra flickor som fått ett stipendium för att studera till konditor på lördagarna. Studierna räcker ett år.

Det är alltid utmaningar med barn och ungdomar, men jag tror vi gör vårt bästa för att hjälpa dem och förbereda dem för en bättre framtid. Och nu vill jag tacka er alla så hjärtligt för ert stöd och ni skall veta att ni alla är så viktiga för dessa flickor... Jag vill önska er var och en ett riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Siw

Augusti 2018

Hej Kära Vänner!

Många varma hälsningar från Bolivia och Corazon Grande! Jag skulle gärna vara med på er fest, men det får bli nästa år.

Jag hoppas ni alla har det fint och att ni fått njuta av sommaren! Och att ni kan ladda upp för vintern! Här är det inte såå stora skillnader mellan årstiderna... Det är ca. 10 grader nu klockan 9 på morgonen och de har lovat upp till 24 grader på eftermiddagen, men husen är kalla... inget värmesystem nej...

Bolivia är ett rikt land på kultur och historia, men fattigdom och korruption är iögonfallande. I slutet av nästa år blir det igen presidentval och man har redan röstat om den nuvarande presidenten kan ställa upp igen för nyval... och ett nej vann, men presidenten vill inte ge sej! Evo Morales har varit president från år 2006. Man har gjort demonstrationer vid olika tillfällen för att påminna presidenten om att Bolivia vill ha demokrati.

Det är svårt för de privata barnhemmen och staten har stora krav och deras stöd är mycket litet. Och det är också beslutat redan att i år blir det igen ”dubbelaginaldo”. ”Aginaldo” är den extra lönen som betalas ut åt alla i december. Samtidigt stiger priset på alla varor.  Vi behöver också två nya vattentankar, s.k. califon, för de som vi har fungerar inte bra. En tank kostar 500 Usd. Vi har också varit tvungna att köpa en ny bärbar dator till föreståndaren och behöver en ny printer.  

Men tack vare er faddrar och andra privata donationer har vi klarat det ! Vi är mycket tacksamma och glada för ert så betydelsefulla stöd!

Vi har 17 flickor för tillfället. Förra året och i år har flera flickor flyttat ur; Roberta, Dora, Neidi, Jhenny, Lidia, Luciana.. Nya flickor är Dayne, Marina och Belen.

Det har varit svårt att acceptera att de flyttar ut, men det är ju också livets gång, och vi är i kontakt med flickorna. Barnskyddet säger att vi bör åtminstone vara ett år i kontakt, socialarbetaren rapporterar till barnskyddet hur det går för dem. Men det är klart att vi inte vill förlora kontakten med dem!

Vi har många tonåringar i huset, och inte bara det, utan som sagt flickorna har mycket i ryggsäcken när de kommer... Det är inte alltid så lätt, många utmaningar och slutligen är det ju var och ens sak att ta sina beslut. Alltid går det inte som man önskar, men vi försöker göra vårt bästa för att få flickorna att förstå att de är värdefulla och att de kan påverka sin situation och sin framtid.

Vi har funnit en specialskola som verkar vara så bra för Soledad och Laura. Detta är ett stort glädjeämne!

Jaqueline slutar sin teoridel på universitetet i år, hon studerar ekonomi. Veronica trivs med sina socialarbetarstudier och Arminda blir utbildad kock i år. Maria, syster till Arminda och Veronica blir student i december och hon har goda vitsord. Hon vill studera heminredning på det statliga universitetet. Roberta som bor med familjen nu har utmärkta vitsord. Hon börjar på universitetet nästa år. Studierna går bra för de flesta av flickorna fast det är ett par tonåringar som inte är så motiverade just nu.

Flickorna hade två veckor vinterlov i början av juli, och nu går de i skolan till december. För tillfället har vi två missionärer som stöder ”tanterna” i deras arbete. Varje söndag går vi i kyrkan och några av flickorna deltar i tonårsprogram i kyrkan på lördagarna.

Flickornas hälsa har varit bra. Lite förkylningar och det är allt. Under vinterlovet passade man på att ta flickorna till tandläkare och det var en del hål som blev lappade.

Socialarbetaren Jhanet arbetar med familjerna och besöker dem som flyttat ut. Några av flickorna får besök av familj och släktingar.

Jag vill än en gång tacka er på det uppriktigaste för vad ni gör för oss! Ni är guld värda!!!

Hjärtliga hälsningar från flickorna och mej! Må så väl!!!

Siw Broman

December, 2017

Hej kära Vänner!

Jag vill sända er alla en riktigt varm hälsning härifrån Corazon Grande, Cochabamba, Bolivia!!! Jag vill önska er alla en riktigt fin julförberedelsetid!

Här börjar det vara sommar och det är väldigt varmt! Det är närmare 30 grader varmt och det är väldigt torrt. Vi väntar alla på regn här! I djungeln som inte är många timmar härifrån har det varit översvämningar...

Flickorna på Hemmet mår bra. Efter en vecka börjar deras sommarlov och i början av februari börjar skolorna igen.

Flickorna ser fram emot julförberedelserna och på julen. De ser fram emot att få sova lite längre på morgonen... Vi har inte ännu fastställt programmet för dem. Men en del behöver förkovra sej i skolarbetet. Vi hoppas vi hittar någon som vill lära flickorna att sticka på stickmaskinerna vi fått som donationer och det skulle vara bra om de kunde praktisera sömnad också. Bollspel tycker de flesta om.

Några av flickorna flyttar hem nu när skolan tar slut eller till någon släkting. Barnskyddet säger att de bör flytta bort när de fyller 18 år. Vi har en socialarbetare, Jhanet som arbetar med med familjen eller släktingarna och vi gör en uppföljning. Vi har fyra flickor på Frälsninsgsarmens studenthem i centrum av Cochabamba. De bor där (betalar hyra), de jobbar halvtid och studerar och får stöd av faddrarna.

Lördagen den 2 december har vi ”Öppna dörrars dag” då man får komma och bekanta sej med vårt Hem. Vi kommer att ha lite försäljning av kakor och annat gott och julpynt som flickorna gjort. Och vi hoppas det finns de som besöker oss och som vi hjälpa oss i framtiden med något.

Och lördagen den 16 december firar vi Lucia. Det är Juana som skall vara Lucia i år. Före det skall det bakas pepparkakor och Lussekatter och huset skall julpyntas.

Det kommer att bli förändringar nästa år. En del av flickorna flyttar som sagt bort och vi hoppas vi får nya flickor. Barnskyddet ställer varje gång allt större krav på oss och vi får bara hoppas att vi kan uppfylla deras krav. Senare kommer jag att informera vad som sker och hur det går för oss.

Många julhälsningar från varje flicka på Corazon Grande!!! Ett stort, stort tack till alla ni som är med och hjälper till !

En riktigt GOD JUL till er alla !!! Varma hälsningar; Siw

September, 2017

Kära Faddrar och Vänner!

Det är en glädje för mej att få skriva till er! Många hälsningar till er från flickorna och personalen på Corazon Grande!

I natt har det regnat och i morse var det kallt och det kändes som vinter. Det hade kommit snö på de högre bergen som omringar staden. Det ser så vackert ut! Fast egentligen börjar våren snart. Den 21 firas som vårens, studenternas och kärlekens Dag!

Det är flera blommor som blommar nu, det blir snart vår i luften. Den 14 september är det Cochabamba-dagen och den 23 september är det Tiquipaya-dagen. Man firar dagarna med långa parader och också med tävling mellan de olika orkestrarna.

I dag steg jag upp före klockan fem Jag for med Dora för att förnya hennes ID-kort. Det gäller att vara på ”Segip” i god tid för de delar endast ut ett visst antal nummerlappar.

Den 20 september kommer det en grupp på tolv personer från Nya Zeeland. Vi känner halva gruppen från tidigare och vi ser mycket fram emot att få möta dem alla! De skall vara sju dagar på Hemmet och denna gång skall de måla husen på utsidan. Detta är en stor hjälp för oss för det är ju viktigt att hålla byggnaderna i skick. De skall också hinna med att fixa en hel del andra saker. Och så skall de delta i paraden tillsammans med oss på Tiquipaya-dagen som firas på fredagen den 22 september.

Lördagen den 30 september kommer Ôyvind och Frode Fanebust, representanterna från Boliviafamilien i Norge som stöder några barnhem och många dagcenter runt om i Bolivia i Frälsningsarmens regi.

Det var gott för mej att få vara nästan två månader på semester i Finland. Men visst var det också fint att få komma tillbaka och jag hade fått ny energi så jag kom tillbaka med nya krafter.

Flickorna mådde bra när jag kom tillbaka och från den första juli heter föreståndaren på Corazon Grande Rita Vidaure. Hon har varit med i styrelsen en längre tid och går i samma kyrka som flickorna. Flickorna får känna att hon faktiskt bryr sej om dem!

Tack alla ni som tänker på oss och som stöder oss! Varje stöd är så viktigt och hoppas vi kan få flera faddrar intresserade att hjälpa till!!!

Barnskyddet och auktoriteterna har blivit mycket strängare. Till exempel skall varje person som arbetar med barnen - inklusive mig själv - genomgå en psykologtest vid tre tillfällen. Man vill ju skydda barnen från ”otrevliga” personer.

Nilda har fyllt 18 år och bor nu med mamman som har betydligt förbättrade förhållanden. Vid slutet av året har vi flera flickor som skall flytta ut. Barnskyddet säger att de får bo hos oss endast tills de fyllt 18 år. De ska också flytta om förhållandena i hemmet förbättrats eller om några släktingar vill ha dem hos sej. Följande flickor flyttar ut; Dora, Lidia, Neydi, Jhenny och Celina.

Vi har fått två nya flickor; Celina som är syster till Soledad och hon är 14 år. Och Dayne som kommit från ett provisoriskt barnhem och hon är 12 år. Nästa år får vi helt säkert nya flickor. Vi har ju fyra flickor som bor på Frälsningsarmens Studenthem: Jaqueline, Daniela, Veronica och Arminda. Troligtvis skall också Neydi bo där nästa år - hon har två år kvar på gymnasiet.

Flickorna har blivit så stora och som ni förstår är det annorlunda och nya utmaningar med tonårsflickor. Vi hoppas kunna vara ett gott hem för våra flickor!

Ni är hjärtligt välkomna att komma och hälsa på oss och Bolivia har en rik kultur och mycket att bjuda turister på! Ni skulle säkert få en oförglömlig resa!

Jag vill än en gång tacka er så mycket för ert stöd och jag vill önska er alla en riktigt fin höst !!!

Många varma hälsningar, Siw Broman

Augusti, 2016

Hej kära Vänner:

Jag hoppas att ni skall ha en riktigt rolig barnfest!!!

Vi på Corazon Grande är väldigt glada för allt det ni gör för oss! Ni är guld värda!!!

Här går snart vintern mot sitt slut och så börjar våren. Den 21 september firar man vårdagen här. Det är också Studenternas dag och Kärlekens dag!

Må varje dag vara en Kärlekens Dag då vi visar varandra kärlek! Tack för er ömhet och kärlek till flickorna på Corazon Grande!

Vi behöver er mycket för att fortsätta vårt arbete till förmån för dessa underbara flickor som inte haft en så bra start i livet!

Vi har 24 flickor i åldern sex till aderton år. Yngst var Luciana när hon kom, hon var bara 6 månader gammal. De flesta har bott länge hos oss. Nyast är Jessica som kom för snart 1 år sedan. Flickorna kommer från svåra förhållanden; några är övergivna, andra har upplevt missbruk av olika slag. Några har fått kontakt med familjer eller släktingar under den senaste tiden, vilket har varit något positivt!

Jag kan berätta för er om en typisk dag på Hemmet... Flickorna stiger upp vid sjutiden (nu när det är vintertid i skolan). Klockan åtta far de till skolan och de är tillbaka ungefär halvtvåtiden. Det är lunch och sedan skall flickorna göra små arbetsuppgifter. Sedan är det dags att göra hemläxorna från skolan. Klockan 18.30 är det en lätt kvällsmat. De större flickorna fortsätter med studierna och de små har mera tid till lek.

Vi har sex flickor som två gånger i veckan har systudier på ett syinstitut inne i staden Cochabamba. På lördagar far endel flickor till kyrkan. På söndagar går vi alla i kyrkan. Och på eftermiddagen är det tid för pyssel och knåp eller lek och sport... Vi ser också lite på teve på veckosluten.

Vi har en psykolog anställd några timmar i veckan och några flickor går hos psykolog utanför hemmet.

Det är stora utgifter att försörja 24 flickor och med allt som det innebär och personal med alla deras social förmåner. Och allt som går upp i pris! Vi skulle behöva flera faddrar så vi vet att vi kan räkna med en säker viss summa i månaden.

Vi möter många utmaningar! Men vi vill se med hopp på framtiden för flickorna!

Tack så mycket för vad ni gör för flickorna på Corazon Grande!!! Många varma hälsningar från alla flickorna och mej!

Siw

Mars, 2016

Hej kära Vänner!

Vi har redan hunnit komma en god bit in på det nya året! Hoppas året hittills varit bra för er alla!

Ni börjar väl ha vår där snart och här går vi mot höst. Det är fortfarande väldigt varmt på dagarna, jag tycker att varje år är värmen allt starkare. Regnperioden är förbi, jag kan inte komma ihåg ett år som det regnat så lite som i år i Cochabamba. Marken har inte fått det regnvatten som behövts. La Paz trakten fick heller inte tillräckligt med regn. Men i de tropiska delarna av landet har det varit en del översvämningar.

Och vi på Corazon Grande mår bra, vi är raska och friska... med undantag av Laura som ibland får sina epileptiska anfall. Hon får starka mediciner flera gånger till dagen. Hon kräver mycket uppmärksamhet, men tillika igen får man så mycket kärlek av henne. Laura är i specialklass i en skola som heter ”Jesus Maestro”, där vi också har andra flickor.

För flickorna har det inte varit lätt alla förändringar som vi varit tvungna att göra för att skydda vår ekonomi. De flesta av personalen är nya. Men samtidigt tror vi att det är till det bästa för flickorna också.

Styrelsen samlas ofta för att behandla saker som berör barnhemmet och flickorna. Styrelsen består av sex personer som representerar olika yrkesgrupper och detta gör de på frivillig bas för de vill sträva till det bästa för flickorna. Och en gång i året samlas vi i större skara, dvs i bolagsstämma där vi redogör för föregående år och där vi framlägger planerna för det nya året.

Vi har nu 24 flickor. Veronica har flyttat ut. Hon bor nu på Frälsningsarméns Studenthem för flickor som är i centrum av Cochabamba. Hon delar rum med sin syster Arminda. Hon arbetar halvtid på en syverkstad och studerar på eftermiddagen. Våra tre stora flickor; Jaqueline, Arminda och Veronica kommer ofta på besök.

I början av januari började sex av våra flickor på syinstitutet Harol de Carol, samma institut där 9 flickor studerade för 2 år sedan. Vi har fått ett halvt stipendium där. Det går bra för de flesta och för ett par så känns det ännu ganska svårt, men sedan när de börjar kunna sy så är jag säker på att det blir roligare också. Det är ett års studier; när de har skola är det bara en dag, dvs fyra timmar som de har systudier och under skolloven har de alla dagar studier på institutet.

I början av februari började skolorna igen. Flickorna är i fyra olika skolor. Men vi hoppas att nästa år få alla i samma skola, det skulle vara mera praktiskt.

Vi har fått ha flera volontärer, men nu har vi ingen på kommande. Om du som läser detta är intresserad eller du känner någon som kunde tänka sej komma så skall ni veta att ni är hjärtligt välkomna. Vi är tacksamma för all hjälp vi kan få och vi hoppas också att det skall vara givande att vara hos oss!

Jag hoppas att ni vill hjälpa mej att göra reklam för Corazon Grande, och för gärna vidare vårt behov av flera faddrar. Vi har fått pengar från dagverk och födelsedagar, men behoven har blivit större pga allt har gått upp i pris, likaså lönerna. Vi är väldigt tacksamma för all hjälp vi fått!!! Utan er kan vi inte hjälpa flickorna till en bättre framtid!

Den 12 April, som är Barnets Dag i Bolivia firar vi vårt 10-års jubileum. Vi är tacksamma för er och till Gud för dessa år som vi fått finnas till för dessa flickor! Låt oss fortsätta stöda dem!

Vi har firat påsk och vi har pyntat huset med påskgräs och med annat påskpynt, vi har målat ägg och vi har sökt var sitt chokladägg. Men det viktigaste av allt, vi har blivit påminda om betydelsen med påsken; Jesu lidande på korset för vår skull och uppståndelse. Det handlar om kärlekens makt.

Kära Vänner, tack för att flickorna finns i era hjärtan!!! Tack, tack sååå mycket för vad ni gör för oss !!!

Jag vill önska er alla en riktig fin fortsättning på våren!!!

Siw

December 2016

Hej!

Varma hälsningar till alla faddrar och vänner härifrån Bolivia och Corazon Grande!
Nu skall jag berätta lite om hur vi firar julen här på Hemmet! Det blev ingen vit jul i år heller. Men julgubben kom i år också! HO-HO-HO...

Ungefär en månad före jul valde vi med fyra flickor ut våra julgranar och reserverade dem. Den 6 december i år hade vi stor pepparkaksbakning, både stora och små var med och bakade och vi hade julmusik på för att komma i julstämning. Det blev många och fina pepparkakor! De dekorerades senare i veckan för att vara färdiga till Luciafesten söndagen den 13 december. I slutet av november prövade vi Luciadräkterna - flickorna växer ju för varje år och de behöver kanske en annan dräkt eller någon dräkt måste fållas ned. Sedan började vi öva på Luciasången, Stilla natt (på spanska) och annat program. Vi har två unga missionärer från Peru som är skapande och musikaliska som också övat sång och koreografi med flickorna.
På Luciafesten var vi samlade från fem olika länder; Sverige, Norge, Finland, Peru och Bolivia! Det var en stämningsfull fest som vanligt. Flickorna uppträdde med glädje. Vi åt pepparkakor, risgrynsgröt och Lussekatter.

Några dagar därefter besökte vi ett åldringshem, ett privat sådant. Det var en trevlig upplevelse för flickorna och för åldringarna. Och följande söndagseftermiddag besökte vi igen ett åldringshem, ett stort med cirka 150 åldringar. Vi blev så väl mottagna där och flickorna, speciellt de mindre kramade om flera åldringar.

Tisdagen den 22 december for vi långt över fjällen för att dela ut julgåvor (en leksak, en tandborste och tandkräm) till barnen. Mammorna fick ett litet paket med ris, makaroni och socker. Detta var möjligt genom en donation som vi fått just till detta ändamål. Det var en stor dag för dessa barn och en stor lycka för oss att få ge glädje. Jag kan tillägga att vi befann på 5.500 meters höjd, nästan uppe i molnen.

Söndagen före den 24 december hämtade vi julgranarna och samma dag dekorerade vi julträden.

Flickorna hade väntat mycket på julaftonen. Vi åt julmiddag halv åtta-tiden på kvällen. Vi åt en maträtt som heter ”picana” , lite som soppa, med tre olika kött (eller två) och med morötter, potatis, majs och vitt vin. Väldigt gott! Före maten läste en av de äldre flickorna julevangeliet för att påminna oss alla om varför vi firar jul.

Efter maten såg flickorna på teve och så plötsligt steg julgubben in. (Han var från Finland i år.) Flickorna sjöng för honom och sedan delade han ut gåvorna. De mindre flickorna började leka med sina dockor eller någon annan leksak som de hade fått. Flickorna fick vara upp så länge de ville och en del var upp hela natten och det tyckte de var så roligt!

Morgonen därpå gjorde vi mer än 200 pastejer och api (en majs dryck som påminner lite om blåbär) och så begav vi oss iväg för att dela ut det till barnen som bor i vårt område, och leksaker därtill. Resten av dagen slöade vi, en del framför teven och de mindre lekte med sina leksaker.
Sista uppdraget med Lucia var nu på söndag (den 27.12) då vi besökte det statliga sjukhuset Viedma. Där besökte vi först två barnavdelningar med barn med cancer och andra sjukdomar och sedan avdelningen med brännskadade barn. Det var en stark upplevelse för oss, men jag tror att vi också kunde sprida lite glädje och hopp där.

Nu är det bara två dagar kvar till nyåret. Vi väntar också på nyårskvällen! Och vi tror att nästa år skall bli bättre än detta år!

Gott Nytt År till alla vänner! Och från djupet av mitt hjärta vill jag tacka alla som stöttat Corazon Grande under detta år!!!

Siw Broman

 

 

 

svenska
suomeksi
english

Hemmet

Brev från Siw

DONERA eller
BLI FADDER

Corazón
Grandes
Faddrar rf

Aktuellt

Boliviafamiljen,
Norge

Latinamerika.nu

Facebook

Corazon Grande / Det stora Hjärtat / Iso Sydän / The big Heart
© Corazon Grande Casa Basta Fanebust
webdesign & webmaster: Gunzi